Гаряче Закарпаття: Суб’єктивний пост про термальні басейни

Берегове – це такий собі центр термальних курортів Закарпаття. Я його так називаю хоча би за те, що це місто. У Береговому переважно тусять відпочиваючі пенсіонери, на порядок менше сімей з маленькими дітьми, ще менше молоді. Такий соціальний склад туристів я списую виключно на малорозкрученість і головне – відсутність активностей для молодих людей у цьому регіоні. Потенційно вони могли би тут бути, по факту – важко знайти пристойний гендель, який не закривається о 6 вечора. Але про Берегове буде окремий пост, а тут я опишу свої враження від власне термальних вод. Раптом комусь буде корисно.

Моїх картинок нема, бо з технічних причин я не брала у купальні фотоапарат. Усі картинки в пості – із сайтів купалень.

Басейн на турбазі “Закарпаття”

Я вже була у Береговому два роки тому і в ту поїздку я дослідила лише басейн турбази “Закарпаття”, яка була таким собі пам’ятником радянської епохи – гардеробні шафки без замків, злобний персонал, загальна занехаяність етс. Але ринкова конкуренція творить дива.

Отже, що ми бачимо цього року.
 photo zaka-1_zpsca62f6c9.jpg

По-перше, вони явно дуже старалися покращити сервіс. Ну, в міру своїх сил. В гардеробі нарешті з’явилися шафки з замками, можна взяти напрокат або купити шльопки, можна купити шапочку для волосся. Є фени, але користування платне. Є сейфи, теж платні. Душова і вхід у басейн залишилися такі ж совдепівсько стрьомні. Особливо вхід у басейн – такий довгий залитий водою коридор, пливти на світло в кінці тунелю.

По-друге, басейнів стало два – великий для плавання і маленький для просто посидіти. У великому басейні вода стала значно чистішою. Я думаю, вони поставили якісь фільтри і тепер на поверхні не плаває ржавчина (що напевне природньо для цієї води, але неприємно), при цьому вода лишається солоною. Крім того, вода у великому басейні стала прохолоднішою (близько 31-32 градуси), що як на мій смак є плюсом, тому що в такій воді можна плавати і не здихати від спеки.

У маленькому басейні вода нагріта до близько 40 і вона бура. Я так зрозуміла, що це і є первозданний вигляд цієї термальної води. В басейні можна тільки сидіти – він мілкий і невеликий. Ніяких джакузі, фонтанів і решти спецефектів нема.

І хоча цей басейн і далі лишається найсовковішим із усіх тут описаних, він усе одно має в моїх очах величезну конкурентну перевагу – він великий, глибокий (від 1,5 до 4 метрів) і він просто неба. Це означає, що можна плавати на свіжому повітрі і не надто ненавидіти людей, які прийшли постояти у мінеральній воді.

Ціна – 60 грн за годину.

Сайт? Ахаха. Ну нехай оце http://groupshostels.com/uk/article/sport-baza-zakarpattya-tel-38-0974449789-tel-38-0503726099-gotel-zakarpattya-beregove-tel-38

Купальня “Жайворонок”

Це новий басейн і саме його поява, я так думаю, змусила почесатися турбазу “Закарпаття”. Отже, це навіть не басейн, а цілий комплекс басейнів. Є один басейн у приміщенні, глибиною близько 1,5 м. У ньому є кілька фонтанів (один бурлить знизу, другий поливає зверху). Там же є басейн-джакузі.
 photo DSC9746-1024x685_zpse1af533c.jpg

Ну, таке воно… плавати нереально, тому що багато народу. Потестити фонтани проблематично, тому що багато народу. Джакузі – ну, прикольно, чого там… тільки жарко.

Просто неба є ще 2 басейни – один із теплою термальною водою і другий із крижаною звичайною. Для тих, хто любить контрасти.

Той, що з термальною водою, знову ж таки відносно маленький і неглибокий (близько 1,6 м), до того ж густонаселений. До речі, як тільки стемніло, людей стало на порядок менше.

У “Жайворонку” також є великий басейн просто неба, треба думати для прісної води. Узимку, ясна річ, не працює. Біля нього зонтики з соломи, передбачено місце для шезлонгів, бар. Я думаю, влітку там ок.

Роздягалка в “Жайворонку” цивілізована, хоча й не дуже велика. Як на мій смак, система з ключами від шафок у них дивна – на ресепшні видають такий пластиковий кошик, у який трабе класти ключ від шафки і ставити його біля басейну О_о. Ще у них чомусь немає фенів.

Загалом “Жайворонок” виглядає значно пристойніше, чистіше й естетичніше, ніж “Закарпаття”. Великий недолік з моєї точки зору – ці басейни явно не призначені для плавання. Можливо, в не дуже людні дні літом можна плавати в тому великому басейні, який зараз був закритим.

Ціна – 70 грн за 2 години

Сайт http://zhayvoronok.net

Купальня “Косино”

З Берегово до Косино (інша назва Косонь) ходять маршрутки. Розклад дізнатися так і не вдалося, ми просто вичислили, в який бік вона має їхати і зловили на зупинці. Конкретно та, якою ми їхали, була ужаснєнька, потім ми бачили цілком пристойні.
 photo _290_20140724_1807443286_zps8ae10a91.jpg

Але це прямо не стосується до купалень. А що до купалень, то я не буду порівнювати їх із “Жайворонком” і “Закарпаттям”, тому що це просто інший рівень. Тільки підходиш до цих купалень, цей “інший рівень” уже видно. Дуже стильна будівля в угорському стилі, з приємно оформленою територією навколо. Всередині симпатичний інтер’єр в тому ж угорському стилі – чисті дерев’яні поверхні, мінімум кольору, все виглядає приємно і нежлобськи (окремі кутки з опудалом а-ля упоротий лис чи Клички на повний зріст не будемо брати до уваги).

Час перебування та всі послуги фіксуються на браслеті й оплачуються на виході. Браслет також є електромагнітним ключем до шафки, що по-моєму найоптимальніше вирішення проблеми ключів, які ржавіють у воді.

Тут великі, дуже зручні роздягальні з фенами, з окремими кабінками для перевдягання.

Взимку працює два басейни з термальною водою просто неба. Один з них – великий, зонований, з кількома фонтанами та джакузі біля бортиків. Глибина близько 1,5 м, температура – до 40. Другий – басейни-близнюки, достатньо мілкі, з гарячішою водою. Є ще один великий басейн з прісною холодною водою. Ще два басейни для ніг – з вимощеним камінчиками дном, з контрастними секціями, по яких треба якось там спеціально ходити. Ще кілька басейнів зараз будуються, на вигляд це буде повний діснейленд і блекджек зі шлюхами. Само собою, біля басейнів передбачені бари (на літо), також є басейн з доріжками, явно саме для поплавати, а не просто покиснути. Місце для зонтиків-шезлонгів біля басейну – само собою. Прям навіть захотілося приїхати туди влітку, хоча я визнаю термальні джерела лише в холодну пору.

А ще, а ще в Косино є сауни! 7 штук різних саун, на всі смаки – фінська, римська, хамам, соляна печера, евкаліптова і ще там якісь. Ми побігали по всіх і це було шикарно.

Все сподобалося, все круто, це місце, де приємно перебувати. Але плавати знов-таки ніде :))

Ціна – 150 грн за 2 години (плюс 20 грн оренда шафки)

Сайт http://www.kosino.com.ua

Коментувати